In orice comunitate civilizata si moderna se afla cosuri de gunoi colectare selectiva, destinate colectarii responsabile a deseurilor si pastrarii curateniei in zone publice diverse, de exemplu pe trotuare, in piete si scuaruri, in parcuri, in parcari, in arii pietonale si pe marile artere.

Aceste cosuri de gunoi colectare selectiva sunt obiecte importante de mobilier urban si sunt printre cele mai cautate dintre toate modelele disponibile. Banci, stalpi sau balustrade, pavaje, jardiniere sau locuri de joaca, toate sunt utile in organizarea eficienta a vietii citadine. Insa aceste cosuri de gunoi colectare selectiva sunt de fapt cele mai necesare echipamente, deci reprezinta o prioritate producerea si amplasarea lor. Trebuie asigurata o calitate superioara la aceste cosuri de gunoi colectare selectiva, pentru ca normele europene presupun conditii stricte de colectare si selectare a diferitelor tipuri de deseuri. La cumpararea si montarea de cosuri de gunoi colectare selectiva trebuie sa fie respectate cerintele ecologice, sa fie folosite materiale omologate, sa fie utilizate culorile standard si sa se apeleze la sisteme de prindere adecvate.

Culorile standard utilizate pentru cosuri de gunoi colectare selectiva in Uniunea Europeana sunt albastru pentru hartie, verde pentru sticla si galben pentru plastic sau metal. Aceste obiecte specifice pentru colectare selectiva sunt plasate la intrarea in cladiri de birouri, institutii, spatii comerciale, la intersectia marilor bulevarde.

Sunt diverse modele de cosuri de gunoi colectare selectiva, printre care si acelea care se monteaza pe stalpii sau acelea care sunt puse pe sol, in statii de autobuz, in curti interioare si pe alei.

Pozitionarea de cosuri de gunoi colectare selectiva in zone publice presupune utilizarea unor materiale de buna calitate, rezistente la inghet si dezghet. Peretii cosului trebuie sa detina gauri de scurgere a apei. Pentru eficienta proiectului, se folosesc materiale incasante prevazute cu proprietati antivandalism.

Curatenia urbana este esentiala pentru o viata civilizata, astfel ca aceste cosuri de gunoi colectare selectiva trebuie sa fie amplasate in zone cu trafic pietonal aglomerat. Ele sunt priectate in forme diverse si inovative, adaptate la arhitectura zilelor noastre.